TRÓJKĄT KUCHENNY - JAK ZORGANIZOWAĆ PRZESTRZEŃ W KUCHNI?
Trójkąt kuchenny Twoją przestrzenią roboczą w kuchni
Kuchnia to miejsce, w którym spędzamy większość dnia. Jej przestrzeń wymaga więc szczególnej organizacji, zwłaszcza, że nie każdy może poszczycić się kuchnią o dużym metrażu. A im mniej miejsca, tym łatwiej o chaos. W praktycznej organizacji przestrzeni kuchennej może pomóc koncepcja, zwana trójkątem kuchennym, a więc odpowiednie rozmieszczenie najbardziej potrzebnych sprzętów. Czym zatem jest trójkąt kuchenny i jak go stworzyć?
Trójkąt kuchenny – koncepcja
Na trójkącie kuchennym opiera się cala filozofia projektowania kuchni. Idea ta powstała w latach 50. XX wieku na jednym z amerykańskich uniwersytetów. Każdy ze sprzętów kuchennych powinien według niej zostać przyporządkowany do wierzchołków trójkąta. A tymi najważniejszymi sprzętami są:
- kuchenka
- lodówka
- zlewozmywak
Podążając za tą zasadą przyjmuje się, iż odległości pomiędzy tymi urządzeniami nie powinny przekraczać:
- od lodówki do zlewozmywaka – 120-210 cm
- od zlewozmywaka do kuchenki – 120-210 cm
- od lodówki do kuchenki – 120-270 cm.
Trójkąt kuchenny – strefy
Jak wiadomo – każdy trójkąt oprócz wierzchołków posiada również boki. Zgodnie z ta zasadą, w kuchni wyróżniamy również 5 stref, a do każdej z nich przyporządkowujemy czynności lub produkty, które mają swoje miejsce w kuchni.
Oto 5 stref, zgodnie z którymi powinieneś zorganizować swoją przestrzeń kuchenną:
- zapasów – tutaj powinieneś umieścić lodówkę, zamrażarkę oraz szafę spiżarnianą, czyli te sprzęty, które ułatwią Ci przechowywanie zarówno tych składników, które wymagają niskich temperatur, jak i tych, które możesz umieścić w szafce. Jak zapewne zauważyłeś – w tej strefie pojawia się jeden z wierzchołków trójkąta kuchennego – lodówka
- przechowywania – w tej strefie umieść szafki wiszące i stojące na szkło – kubki, talerze, szklanki oraz garnki. Tu także powinien znaleźć się blat do wstępnej obróbki przygotowywanych posiłków
- zmywania – to kolejna ze stref, gdzie powinieneś umieścić jeden z wierzchołków trójkąta kuchennego – zlewozmywak. Tę strefę nazywamy również strefą mokrą. Tutaj będziesz zmywać, suszyć naczynia oraz przechowywać detergenty. To także to miejsce poświęcone segregacji śmieci. Z powodzeniem możesz zagospodarować tu dużą szafkę na pojemniki do segregacji lub wykorzystać w tym celu szufladę cargo. Przyda się też sporo przestrzeni na płyny do mycia naczyń, mleczko do czyszczenia i płyn uniwersalny niezbędny do utrzymania czystości w kuchni
- przygotowania – to strefa-serce kuchni. Tu spędzisz większość czasu. Tutaj też powinieneś znaleźć miejsce na deski do krojenia, noże, miski i inne sprzęty niezbędne do siekania, ucierania, krojenia. To także doskonałe miejsce na przyprawy, olej, sól, cukier. Nie zapomnij o odpowiednim umiejscowieniu gniazdka elektrycznego, do którego podłączysz ekspres do kawy, czajnik czy też oświetlenie blatu. Strefa przygotowania powinna być przede wszystkim łatwa w dostępie i ergonomiczna – dobrze ją zaplanuj!
- gotowania – tu umieścisz ostatni wierzchołek trójkąta kuchennego – kuchenkę. To także przestrzeń na piekarnik, blachy do ciast, patelnie, ale też pochłaniacz czy mikrofalówkę.
By jak najlepiej wykorzystać przestrzeń i ułatwić Ci korzystanie z niej – zwróć uwagę na to, czy jesteś prawo-, czy leworęczny. W pierwszym wypadku – strefy powinny być ustawione zgodnie z ruchem wskazówek zegara, w drugim – odwrotnie.
A jeśli nadal nie wiesz, jak zabrać się za organizację trójkąta kuchennego – skontaktuj się z nami. Na pewno Ci doradzimy!